FS na terenu

Vodomerne postaje FreeStation za vsakogar

Vodomerne postaje FreeStation nas obveščajo in opozarjajo na dogajanje v in ob naših vodotokih.

Slovenija je s 26.989 km rečnih tokov ena izmed najbogatejših držav z vodo v Evropi. Voda je povsod okoli nas in tako tudi del naše kulture. Z gospodarskim razvojem, modernizacijo in selitvami smo izgubili znanje o naravnih procesih in o prepoznavanju značilnosti okolja. Posledično vse bolj posegamo in pogosteje naseljujemo nevarna območja, ki so podvržena poplavam v času večjih in daljših padavin.

Predstavitev FS

Poznavanje rek in njihove dinamike je ključ do sonaravnega upravljanja rek in varstva pred poplavami.

Poplave ali povišani vodostaji rek so naraven pojav, ki nastane zaradi povečane količine in/ali dalj časa trajajočih padavin ter taljenja snega ali ledu. V času povišanih voda reke oblikujejo svojo strugo s premeščanjem sedimentov, ki ima v naravnih okoljih regeneracijsko funkcijo, kot je npr. podiranje starih, poškodovanih ali bolnih dreves. V urbanih okoljih pa lahko poplave poškodujejo tudi neustrezno umeščeno ali izvedeno infrastrukturo ali druge elemente urbanih krajin, kar lahko predstavlja nevarnost za prebivalce.

Natančno in sprotno spremljanje razmer na vodotokih nam omogoča trajnostno upravljanje z našimi rekami, vključno s pripravo protipoplavnih ukrepov, naravnih rekreativnih površin ter drugih obvodnih površin.

Kamniška Bistrica v času visokuh voda

"We need to change how we treat nature, how we produce
and consume, live and work, eat and heat, travel and transport."

Ursula von der Leyen, 2020

FreeStation vodomerne postaje so uporabne za:

  • Izobraževalne ustanove;
  • Ribiče in kajakaše;
  • Civilno zaščito, gasilce idr.;
  • Lokalno prebivalstvo - za spremljanje vremena in sezonskih razmer;
  • Občine in državne ustanove;
  • Raziskovalce;
  • ...

Praktično vsi prebivalci Slovenije živimo ob rekah, jih redno obiskujemo in uporabljamo za eno izmed vrste različnih oblik rekreacije (ribolov, sprehajanje, tek, veslanje,…). Manj pa se ukvarjamo z dejstvom, da nam reke zagotavljajo tudi pitno vodo, ohranjajo naše kmetijske površine rodovitne, preprečujejo sušo, preprečujejo škodo zaradi poplav, uravnavajo lokalno klimo, omogočajo življenje številnim živalim, … in še in še. AMPAK, samo, če so v naravnem stanju.


“Freshwater species worldwide have declined by 83% between 1970 and 2014 so there can be no EU Biodiversity strategy without a particular focus on freshwater ecosystem." Ursula von der Leyen, 2020


Učenci sestavljajo FS

Iniciativa FreeStation vabi in omogoča prav vsakemu prebivalcu Slovenije, da se poveže s svojo domačo reko ali potokom preko opazovanja in spremljanja naravnega vodnega kroga s pomočjo merilne postaje FreeStation.

Vodomerno postajo FreeStaion lahko sestavite sami po prostodostopnih navodilih ali jo naročite pri nas. Podatki vseh obstoječih postaj, ki obstajajo, so brezplačni in vidni takoj, ko izmerijo izbrane parametre. Postaje, ki jih trenutno uporabljamo na vodotokih merijo vodostaj, kar je izjemno pomembno za poplavno varnost, kot tudi spremljanje sezonske dinamike ter temperaturo zraka in zračno vlago in pritisk.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate lokacije že nameščenih merilnih postaj FreeStation.


Zemljevid

Pridruži se nam

In se vključi v spremljanje razmer na svoji reki, ter sodeluj pri načrtovanju in upravljanju z njo. Na spodnji povezavi si lahko ogledate video o vodomernih postajah v angleškem jeziku.

Oglej si brošuro

Dodatne informacije o FreeStation vodomerni postaji v slovenščini si lahko ogledate na brošuri.

FreeStation brošura

Kontakt

Na nas se lahko obrnete preko navadne ali elektronske pošte, telefona ali pa izpolnite spodnji obrazec in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave
Šmartno 172
2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
Slovenija

Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave
Poslovna enota Ljubljana
Staretova ulica 1
1233 Dob
Slovenija

Tel.: 040 473 597
email: revivo@ozivimo.si
ID za DDV: SI 50862081
Matična številka: 6951287000
TRR: SI56 1010 0005 4739 714
Račun odprt pri banki: Intesa Sanpaolo Bank (Banka Koper)