Dam removal scoping studies

Raziskovanje možnosti odstranjevanja zastarelih in nedelujočih ovir na rekah

S pravimi strateškimi odločitvami do zdravih, raznolikih in povezanih ekosistemov.

Open Rivers Program ponuja sredstva za podporo projektom, ki vodijo v odstranjevanje manjših ovir in obnovo rečnega toka, skupaj s floro in favno tarčnih rek in potokov. Z idejo primerjave ekoloških, socioloških in fizičnih značilnosti ovir na treh različnih lokacijah po celi Sloveniji, smo ocenjevalce prepričali za podporo v obliki nepovratnih sredstev.

S projektom želimo pridobiti ključne informacije ter lokalno podporo za potencialno odstranitev treh ovir na rekah Nadiža, Sava Bohinjka in Težka Voda, s čimer bi tem odsekom rek omogočili naravno obnovo, njihovim prebivalcem pa povrnili vsaj nekaj življenjskega prostora. Skupaj s projektnim partnerjem AniMa smo že pričeli z izvajanjem prvih aktivnosti.

eden izmed premnogih pragov na reki Težka Voda

Izbira treh lokacij je bila strateška odločitev z namenom doseganja največjih učinkov ter priložnosti za podpiranje ozaveščenosti na področju problematike ovir na rekah.

Prag na Nadiži je vse od italijanske maje na jugu pa do vasi Podbela edina pregrada na glavnem delu reke v Sloveniji, ki leži v Triglavskem narodnem parku in je dom endemične soške postrvi (Salmo marmoratus). Reka Nadiža je neokrnjena reka s statusom Natura 2000, ki podpira množičen turizem in tako zagotavlja preživetje številnim domačinom.

Reka Sava je najdaljši pritok Donave. Dolga je 990 km in izvira v Zelencih v Kranjski Gori. Odstranitev Cajhnovega jezu bi odprla 35 km življenjskega prostora najbolj ikonične slovenske ribe, sulca (Hucho hucho). Populacija sulca v Sloveniji je trenutno najpomembnejša populacija sulcev porečja Donave.

Težka voda je potok, ki izvira v vasi Gornja Težka Voda in se v Kandiji kot njen desni pritok zlije s Krko. Potok je dom številnih rib in je zaščiten kot naravna dediščina. Lokalni lastniki zemljišč močno podpirajo odstranitev, zato je bilo to mesto izbrano kot potencialen primer dobre prakse.

edini prag na glavnem toku Nadiže v Sloveniji

V okviru projekta bomo:

  • zbirali administrativne in terenske podatke o vseh treh ovirah in pripravili predlog odstranitve za najbolj obetavne lokacije
  • organizirali intervjuje in delavnice za deležnike vseh treh območij (prebivalce, lastnike, občine, ribiške družine,…)
  • izvedli analizo sedimentov, ki bo pokazala morebitne težave z onesnaženjem.

Zaključek projekta bo izvedena študija izvedljivosti na treh lokacijah, ki bo podprta iz sociološkega, biološkega in ekonomskega vidika.


Več informacij o projektu in kako sodelovati najdete TUKAJ.


ORp logotipThe project has received funding fom the Open Rivers Programe. Please visit their page for more informationKontakt

Na nas se lahko obrnete preko navadne ali elektronske pošte, telefona ali pa izpolnite spodnji obrazec in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave
Šmartno 172
2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
Slovenija

Zavod za ihtiološke in ekološke raziskave
Poslovna enota Ljubljana
Staretova ulica 1
1233 Dob
Slovenija

Tel.: 040 473 597
email: revivo@ozivimo.si
ID za DDV: SI 50862081
Matična številka: 6951287000
TRR: SI56 1010 0005 4739 714
Račun odprt pri banki: Intesa Sanpaolo Bank (Banka Koper)